Recept om vetbollen te maken

recept om vetbollen te maken, de specht in actie

Zelf vetbollen maken, de specht in actie

Ken jij een recept om vetbollen te maken?
Er is niks leukers dan verschillende soorten vogels te zien in je tuin of op het balkon! Dan pas zie je hoeveel verschillende vogeltjes er eigenlijk in de buurt rondvliegen! Mussen, roodborstjes, spechten, verschillende soorten meesjes en sinds een aantal jaar ook Halsbandparkieten, die eigenlijk helemaal niet in Nederland thuis horen. De specht zie je niet vaak van dichtbij, maar wanneer er vetbollen hangen komt hij er toch regelmatig van snoepen!

 

Recept voor vetbollen

Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Dit is geen precisiewerk, de bol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Let op; het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn!

  • Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
  • Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
  • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
  • Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.
  • Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten. Wanneer u van gaas een koker “rolt”, kunt u meerdere bollen boven elkaar hangen. Ook lege netjes van mandarijnen of citroenen kun je vullen met vet!

 

Variatietip: doe naast het zadenmengsel rozijnen of meelwormen in de vetbol.

 

Gezond vet?

Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels prima. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als dit op hun veren komt, wordt de conditie van het verenkleed aangetast. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect. Dat doet meer kwaad dan goed in een strenge winter.

 

Voor meer informatie:

http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/home

 

 

 

Recept om vetbollen te maken, de halsbandparkiet

Zelf vetbollen maken; de halsbandparkiet