Plannen voor Kinderboerderij de Kraal (Let op: update!)

Plannen voor Kinderboerderij de Kraal: Knuffelweide

Knuffelweide

Op Kinderboerderij de Kraal wordt aan de toekomst gedacht. Achter de schermen zijn we met o.a. de deelgemeente, Gemeentewerken en de Speeldernis hard bezig geweest en nu gaan de plannen vorm krijgen! Rondom de kinderboerderij en gedeeltelijk óp de kinderboerderij kunnen kinderen straks “natuurspelen”! Spannende slingerpaadjes, een waterpartij, boomstammen en nog veel meer zullen kinderen straks uitdagen om op een andere manier kennis te maken met de natuur.
Wij houden u hiervan zoveel mogelijk op de hoogte.
Hieronder het bericht dat afgelopen week op de internetpagina van de Deelgemeente Kralingen Crooswijk stond:

Plannen voor Kinderboerderij de Kraal: Spelen en leren in het Kralingse Bos

19 november 2013 | Deelgemeente Kralingen-Crooswijk | nieuwsbericht

Naar verwachting kunnen kinderen in de lente van 2014 volop spelen en leren in een natuurlijke omgeving.

Eerder dit jaar vroegen wij u wat er verbeterd kon worden aan kinderboerderij De Kraal. De reacties zijn gebruikt voor de plannen waarvan de uitvoering inmiddels in volle gang is.

Het is de bedoeling dat de stadsboerderij dé centrale plek wordt in het Kralingse Bos. Al spelend de natuur ontdekken? Dat kan! Rondom en voor een deel op het terrein van de stadsboerderij komt een natuurspeeltuin, denk hierbij aan een speelplek zoals de Speeldernis (Roel Langerakweg, Rotterdam). Dat gebeurt door de huidige kleurige speeltoestellen te vervangen voor natuurlijke speelelementen en meer ruimte te geven voor contact met de dieren. Daarnaast zorgen avontuurlijke looppaadjes en klim- en klauterobjecten voor kinderen én dieren voor een uitdagende speelplek.

Spelen in het hele bos
Voor de oudere kinderen komt er een ontdekpad naast de kinderboerderij, waar zij de kleinste kruipende en vliegende bewoners van het bos kunnen spotten en takken en bladeren kunnen verzamelen. Naast De Kraal komt een speelheuvel waar de kids nog meer avontuurlijke dingen kunnen beleven.
Er zijn in het bos nog meer speelvoorzieningen, zoals het Oerbot en het Hunnebed. Kinderen kunnen straks met hun ouders via een trekpont of een andere oeververbinding over het water naar de andere kant van het Kralingse Bos.

Dammetjes bouwen
Met de Kralingse Plas in de achtertuin krijgt water ook een belangrijke rol bij de vernieuwde kinderboerderij. Een van de weides wordt een waterspeelplaats waar de echte avonturier met takken uit het bos dammetjes kan bouwen. Op dit moment wordt nog gekeken om de aanleg uit te laten voeren door Stadsbeheer in samenwerking met de Vrijwilligersgroep Kralingse Bos. Zo worden ook de samenwerkingspartners betrokken. Verantwoordelijk bestuurders Wim van Heemst en Jock Geselschap zijn blij met de transformatie van kinderboerderij naar stadsboerderij. Het maakt spelen, recreëren en leren in het Kralingse Bos nog interessanter. De jeugd kan straks samen met hun ouders op vele manieren genieten van dit veelzijdige bos.

 

Foto550-XFF4N3A3

Ingang Kinderboerderij de Kraal

 Update:

Het hekwerk wordt gedemonteerd.

Het hekwerk wordt gedemonteerd.

Op 5 december zijn de “echte” werkzaamheden begonnen.  Het hekwerk rondom de koeienwei wordt weggehaald. Binnenkort  wordt ook de gastank verplaatst naar buiten het terrein.

 

De kapschuur is in de loop der jaren aardig gaan verzakken en stond dus al op de planning om weg te halen. Op de plek waar de kapschuur stond, komt binnenkort de volière te staan.

Het hekwerk van de koeienwei is weggehaald.

Het hekwerk van de koeienwei is weggehaald.

 

Kapschuur is bijna weg.

Kapschuur is bijna weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

De volière wordt gedemonteerd.

De volière wordt gedemonteerd.

De volière wordt verplaatst.

De volière wordt voorzichtig, met behulp van een palletwagen en balken, weggeduwd.

 

 

 

 

 

 

 

Schoonmaken van de volière.

Schoonmaken van de volière.

 

De volière maakt een tussenstop bij de wasplaats, waar hij met een hogedrukreiniger meteen goed schoongemaakt is. Normaal gebeurd het schoonmaken met een emmer water met een sopje, maar dit gaat een stuk gemakkelijker!

 

 

 

 

Uitzichtpunt achter het kippenhok

Uitzichtpunt achter het kippenhok

 

Achter het kippenhok, vlakbij de minivarkentjes, is een uitzichtpunt gekomen. U kunt hier even rustig zitten, met uitzicht op de dieren.

 

 

 

 

Rondom de kinderboerderij wordt flink gesnoeid om ruimte te maken

Rondom de kinderboerderij wordt flink gesnoeid om ruimte te maken

 

Rondom de kinderboerderij komen spannende kronkelpaadjes en boomstammen om over en onderdoor te klauteren. Hier moet wel wat ruimte voor gemaakt worden om te zorgen dat het veilig is!

 

 

 

 

Het weiland van de dwerggeiten wordt wat groter gemaakt door de ruimte waar de speeltuin stond erbij te trekken.

Het weiland van de dwerggeiten

 

De speeltuin naast de dwerggeitenwei is weggehaald en wordt ergens anders in de wijk geplaatst. Deze ruimte wordt nu bij de wei van de dwerggeiten getrokken.

 

 

 

 

 

Nieuwe hekwerken

Nieuwe hekwerken

 

De hekwerken zijn bijna allemaal al vervangen voor houten hekwerken.

 

 

 

 

 

De nieuwe speeltuin

De nieuwe speeltuin

 

De nieuwe speeltuin is geplaatst!

Op de wei ernaast wordt nog een waterpomp geplaatst op een berg en kunnen kinderen zelf pompen en het water naar beneden laten stromen door boomstammen en langs keien.

 

 

 

Het trekvlot

Het trekvlot

 

Het trekvlot ligt al in het water! Binnenkort kan iedereen ermee naar de overkant!