Onze dieren: het parelhoen

Als je goed kijkt op de kinderboerderij zie ook het parelhoen rondscharrelen. Ze worden ook wel poelepetaten genoemd, wat afkomstig is van het woord poule-pintade, in het Frans heet een parelhoen een pintade en poule betekent kip. Met die bolronde lijfjes en koppen zonder veren lijken ze wel op een kalkoenen.

Het parelhoen op kinderboerderij de Kraal

Het parelhoen op kinderboerderij de Kraal


Het parelhoen: de oorsprong in Afrika

Het parelhoen komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Hierbij moeten we denken aan de droge steppen van Zuid-Ethiopië en noordoost-Tanzania, ten zuiden van de Sahara. De parelhoen uit dit gebied wordt ergens tussen de 53 en de 58 centimeter groot en weegt zo’n 1,3 kilogram. Zijn natuurlijk omgeving of biotoop daar bestaat uit lekker warme, redelijke droge en open vlaktes met wat bomen en struiken.

Het parelhoen in Afrika

Het parelhoen in Afrika


Het is al een zeer oud en bekend beestje. De eerste afbeeldingen van deze vogel zijn gevonden in de Egyptische piramides van 2.400 jaar voor Christus. Zo rond 500 voor Christus begon het hoentje bij het leven op en rond het huis te horen in Europa, en dat heet met een mooi woord domesticatie.

Het waren de Romeinen die het parelhoen als eerste op het menu zetten en de vogel als siervogel gingen houden. Restanten van het hoentje zijn in Romeinse nederzettingen gevonden. Na de Romeinen is het parelhoen even uit beeld geweest en pas in de 15e eeuw dook hij weer op. De Portugese ontdekkingsreizigers namen de parelhoenders weer mee naar Europa vanwege hun malse vlees en de vele eieren. De Portugezen namen de parelhoentjes mee vanuit Guinee, vandaar dat de Engelsen dit beestje de naam Guineafowl hebben gegeven.

Het parelhoen: wat is het nu voor beestje

Het parelhoen lijkt een beetje op een kalkoen. Het heeft een kale kop met lellen en witte stippen op zijn verenkleed. Een parelhoen, als je hem goed verzorgt, kan wel 12 jaar oud worden. Het is ook een buitengewoon goede eierlegster: 20 tot 30 eieren per keer moet lukken en ze broed hier 26 dagen op.

De parelhoenen eten van alles, het zijn echte omnivoren: insecten, kikkers, slakken, spinnen, hagedissen, muizen, larven, wormen en groenteafval, maar het allerliefste eten ze plantenzaden, granen en peulvruchten.

De blauwe kop valt erg op, net als zijn verenkleed met die zilverwitte stippen die er als parels op lijken te liggen.

Het parelhoen, apart kopje...

Het parelhoen, apart kopje…

Hoewel ze uit Afrika komen ze ook best goed tegen de kou. Alleen houden ze niet van hevige regenval en als het gaat vriezen hebben ze beschutting nodig. Slapen doen ze, als ze kans krijgen, veilig op een boomtak.

Graag in de groep

Het parelhoen is een echt groepsdier, in het wild leven ze soms wel met 25 soortgenoten bij elkaar. In gevangenschap de parelhoentjes ook makkelijk met meerderen tegelijk worden gehouden. Ze gaan ook prima samen met andere vogels zoals kippen. Wel houden parelhoenders van ruimte, want als ze met te veel op een kluitje zitten, kunnen ze flink ruzie gaan maken.

In Europa komt de helm- of hoornparelhoen het meeste voor, maar ook de gekuifde parelhoen en gierparelhoen. Ze staan ook bij ons regelmatig op het menu maar ze worden ook als siervogels op bijvoorbeeld kinderboerderijen gehouden, zoal bij ons bij Kinderboerderij de Kraal.

De parelhoen is heerlijk als maaltijd

Ook worden parelhoenders gefokt voor hun vlees. Vooral in India staat een parelhoen regelmatig op het menu. Ze fokken deze dieren met name voor het vlees en niet voor de sier. Het vlees heeft een lichte wildsmaak en je kunt gewoon de fazantenrecepten gebruiken om een parelhoen op te smikkelen.

Bijzonderheden, rare feiten, rariteiten en trivia over het parelhoen

  • De parelhoentjes zijn ook prima te gebruiken als alarmsysteem. Als er een paar beginnen te gillen, berg je dan maar. Dit oorverdovende geluid gaat door merg en been.
  • Parelhoentjes zijn enorme stresskippen. Als er een hond achter ze aan begint te rennen, kan het voorkomen dat ze alleen al door de door de stress bezwijken.

Het geluid van het parelhoen

De vragen over het parelhoen

In welk werelddeel ligt de oorsprong van het parelhoen?
– De oorsprong van het parelhoen ligt in Afrika

Hoeveel eieren kan het parelhoenvrouwtje wel leggen?
– Het parelhoenvrouwtje kan wel tot 30 eieren per keer leggen

Noem twee redenen waarom mensen al eeuwenlang parelhoenen houden?
– Mensen houden al heel erg lang parelhoenen voor het de sier, als siervogel, en om ze op te eten

Bronnen:
Wikipedia
Natuurkwartier.nl