Onze dieren: het Dahomey-rund

Ons Dahomey rund loopt al weer een paar jaar rond bij ons op de kinderboerderij. Dit exotische beestje werd omstreeks 1900 door Belgische kolonisten en grootwild-handelaren voor dierentuinen naar Europa werd gebracht. Van oorsprong komt dit rund West-Afrika, uit Benin, en ze waren, omdat ze zo klein zijn, meer een rituele dan een economische waarde. Dit dier werd en wordt daarom nauwelijks gebruikt voor het vlees of de melkproductie. In Europa noemen we dit soort dieren ook wel ´parkvee´.

Het Dahomey rund kwam oorspronkelijk voor in vaak moerassige gebieden. Dit is nog een beetje te zien aan de wat grotere platte ‘voeten’. Dit zorgt er voor dat het gewicht wat beter verdeeld wordt en het lopen door het moeras wat gemakkelijker wordt.

Ons Dahomey-rund op kinderboerderij de kraal

Ons Dahomey-rund

Raskenmerken

Sinds import in Europa van het Dahomey rund in Europa lijken ze nauwelijks meet op het origineel uit West/Afrika. Het dier, zoals wij het tegenwoordig kennen, is ontstaan door inteelt en selectie ontstaan en ziet er uit als een kleine koe. De Dahomey koeien zijn zo’n 80 tot 100 cm hoog en de stieren zo’n 85 tot 110 cm. De stieren zijn niet zwaarder dan 350 kilo en de koe heeft een maximum gewicht van 260 kilo en dit is ongeveer de helft van een volwassen Hollandse koe.

De meeste dieren zijn zwart maar er zijn ook bonte in alle kleurvariaties. Vaak werden de dieren in half wilde verwaarloosde staat gehouden waarbij de zwarte kleur in het struikgewas minder de aandacht trok van roofdieren. Het volledig opdrogen van de uier na de zoogtijd is een kenmerk dat bij veel half of wilde runderen zoals de Dahomey ook voorkomt omdat deze alleen maar in de weg zitten en beschadigd kunnen worden in het struikgewas.

Bronnen:
Dahomey dwergrunderen door De Stal van Merlijn te Grafwegen
Nederlands Dahomey Dwergrund Stamboek