Onze dieren: de pauw

De pauw zoals die te zien is bij ons valt binnen de grote “familie” van de fazantachtigen. Dat komt door hun prachtig gekleurde verenkleed en de grote sierveren van de mannetjes. In tegenstelling tot de kleurige verschijning van het mannetje is het vrouwtje van de blauwe pauw onopvallend gekleurd.

 

 


De oude siervogel
De pauw is de oudst bekende siervogel. Ongeveer 4000 jaar geleden bereikte de pauw via Mesopotamië (waar nu Irak ligt) Europa. Eerst werden ze vanwege hun schoonheid in parken en tuinen gehouden, maar al gauw werd gebraden pauw een heerlijk gerecht voor aan het spit om te laten zien hoe rijk je wel niet was. Daarnaast waren de veren zeer gewild als ‘droogboeket’ of versiering van dameshoeden. Pauwen komen voor in oeroude volksverhalen, daarin horen pauwen bij de liefde en bij de goden. Veel mensen geloven dat het geluk brengt als je een pauwenveer vindt.

Een bekend verhaal over de veren van de pauw komt uit de Griekse mythologie. Zeus, de oppergod was niet bepaald een trouwe echtgenoot. Toen Hera, zijn vrouw, achter zijn relatie met Io kwam, veranderde ze haar in een koe, sloot haar op in een grot en liet haar bewaken door Argus, een reus met honderd ogen (van de Argusogen!). Zeus had medelijden met Io en stuurde Hermes op pad met de opdracht haar te bevrijden. Hermes besloot Argus in slaap te sussen met verhaaltjes. Toen dat eenmaal gebeurd was, doodde hij de reus en bevrijdde Io. Hera was woest vanwege het verlies van haar trouwe dienaar, en schonk zijn ogen aan haar lievelingsdier, de pauw.

Over de pauw

Bij de blauwe pauw zorgt het wijfje alleen voor haar jongen.  Nadat de eieren zijn uitgekomen, zorgt de moeder nog lange tijd voor de jongen. Mannetje en vrouwtje maken hun nest meestal in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Maar soms ook in een dikke boom, in een leeg roofvogelnest, of zelfs op een gebouw. Het nest wordt bedekt met wat dorre bladeren of gras.

De hen, want zo wordt een vrouwtje genoemd,  legt gewoonlijk vier tot acht bijna-witte eieren. Ze worden niet allemaal tegelijk gelegd. Pas na het laatst gelegde ei begint de hen te broeden. Dat doet ze ongeveer 28 dagen. Zo komen alle jongen op ongeveer hetzelfde moment uit het ei. Kuikens worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens. Al snel krijgt de jonge pauw een verenkroontje op zijn kop. Een sleepstaart krijgen de hanen pas na het derde jaar, en deze is pas volgroeid als hij 6 jaar oud is. Dit weerhoudt de jonge haantjes er niet van om zich al meteen te oefenen in het pronken. Daarbij zetten ze hun korte staartveren op. Ook jonge hennen vertonen soms deze houding. Als jonge pauwen honger hebben tikken ze op de snavel van de moeder, waarna ze gevoed worden. In gevangenschap worden pauwen 20 tot 30 jaar oud.

Pauwen op de Kinderboerderij de Kraal

Op de kinderboerderij hebben wij de blauwe pauw. Dit is de meest gehouden soort. Groene pauwen zijn vaak erg schuw en zwartvleugel pauwen juist vaak wat agressief. Op dit moment hebben we een haan met vier hennen en lopen er ook nog een aantal jongen bij.

Pauwenveren zoeken?

Elk jaar verliest de mannetjespauw een deel van zijn mooie veren. Dit is over het algemeen in augustus of september, oftewel aan het einde van de zomer. In deze periode planten de pauwen zich niet voor en hoeft de man dus geen indruk meer te maken op het vrouwtje. Bovendien is zo’n lange staart in de herfst en de winter erg lastig met de vele regen en de vaak harde wind. Wanneer je een pauwenveer bij ons vindt, mag je die gratis meenemen.

De vragen

Hoe oud kan een pauw worden?
– Een kan tussen de 20 en 30 jaren oud worden!

Waarom werden in vroeger dagen pauwen gehouden?
– Voor de schoonheid en als luxe maaltje aan het spit

Noem zo veel mogelijk spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen waar het woord pauw in voorkomt.
– Dit is eigenlijk een strikvraag. Wij kennen alleen de uitdrukking: “Zo trots als een pauw!”. Verder konden we op internet ook niets vinden. Misschien weet jij er wel meer en laat dat ons dan gerust weten.