Onze dieren: de parkiet

Als je op de Kinderboerderij De Kraal bent, moet je ook zeker even langs bij onze parkieten. De parkieten zijn die kleine papegaaiachtige vogeltjes met een lange staart. De grasparkiet is waarschijnlijk de bekendste onder de parkieten. De oorsprong van deze grasparkiet ligt in Australië. Onze parkieten kunnen wel 12 tot 14 jaar oud worden. Meneer en mevrouw parkiet worden in veel westerse landen gekweekt en in gevangenschap gehouden, net als op de kinderboerderij.

Onze dieren: de parkiet

Onze dieren: de parkiet

Een uitgebreidere geschiedenis van de parkiet

In 1770 kwam de ontdekkingsreiziger James Cook aan in Australië en werd in het reisverslag melding gemaakt van grote zwermen kleine papegaaitjes. Deze zwermen waren zo groot dat ze zelfs de zon verduisterden. Wanneer de vogels in rustig in de bomen zaten, zagen Cook en zijn bemanning de prachtige groene kleur van deze vogels.

James Cook ontdekt Australië en de parkieten

James Cook ontdekt Australië en de parkieten

Deze grasparkieten uit Australië werden in 1840, door toentertijd zeer beroemde vogeltjeskenner of ornitholoog John Gould (1804 – 1881), naar Engeland gehaald. Niet lang daarna gingen ook de eerste parkieten naar de Verenigde Staten. Aan het einde van de vorige eeuw werden er wel honderdduizenden paren parkieten in Europa ingevoerd. De regering van Australië maakte daaraan in 1894 een einde door een exportverbod. In het begin waren de grasparkieten alleen lichtgroen maar in 1870 dook de eerste mutatie in België op: een zuiver gele parkiet met rode ogen. Sindsdien kennen we de parkieten in vele kleuren.

Over de parkiet

Parkieten zijn vrolijke en ondernemende vogels die erg tam kunnen worden, vooral als ze van jongs af aan met mensen in aanraking zijn geweest. Sommige grasparkieten kunnen gaan praten als je heel veel oefent, net zoal papegaaien.

Over de parkiet

Parkieten zijn vrolijke en ondernemende vogels die erg tam kunnen worden, vooral als ze van jongs af aan met mensen in aanraking zijn geweest. Sommige grasparkieten kunnen gaan praten als je heel veel oefent, net zoals papegaaien.

Onze parkiet: een mannetje of een vrouwtje?
Pas na drie maanden kun je echt goed zien of de parkiet een mannetje of een popje of vrouwtjesparkiet is. Het neusdopje van het mannetje is dan blauw en die van het popje beige. Een popje moet minstens één jaar zijn en niet ouder dan vijf jaar om te kunnen broeden. Het eerste eitje komt een tiental dagen na de en daarna legt het popje om de dag een eitje. Een parkiet legt gemiddeld een vier tot acht eieren per legsel. Na het leggen van het tweede eitje begint het popje te broeden. Zij broedt ongeveer drie tot vier weken nadat het eerste eitje is gelegd. Daarna wordt er om de dag een kleintje geboren, net zoals de eitjes zijn gelegd. Je kan deze kleine parkietjes al een paar uur voor ze uit het ei komen horen piepen.

Nestje van parkieten

Nestje van parkieten

De snavel
Met zijn snaveltje verdeeld een parkietje netjes vet over de veren heen. Door dit vetlaagje kan het water niet helemaal door de veren heen dringen bijvoorbeeld als hij een bad neemt. De parkiet eet natuurlijk met z’n snavel en het is het geen wonder dat er wel eens etensresten aan blijven plakken. Dit is waarom hij zijn snavel schoon maakt door deze langs de zitstok te wrijven, dit noemen ze ook wel snavel wetten.

Snaveltje van een parkiet

Snaveltje van een parkiet

De pootjes
Papegaaiachtigen zoals de parkiet hebben twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren. Met deze pootjes kunnen ze goed klimmen en zich vasthouden. Als parkieten jeuk aan hun kop hebben, krabben ze zich met hun poot over hun vleugel heen.

De lichaamstemperatuur
Vogels, dus ook onze parkieten zijn warmbloedige dieren. Ze hebben een normale lichaamstemperatuur tussen de 40 tot 42 graden. Als de parkiet het koud heeft of ziek is, dan zet hij zijn veren op en dit noemen we ‘bol zitten’. Door het ‘bol zitten’ wordt de laag warme lucht rond het lichaam wordt dan dikker.

Om lichaamswarmte juist kwijt te raken gaat hij sneller ademhalen en dan is 80 tot 100 keer per minuut normaal of hij gaat met z’n vleugels uitgespreid zitten. Vogels kunnen overigens niet zweten. Parkieten kunnen heel erg slecht tegen tocht. Als er te grote temperatuurverschillen zijn in zijn omgeving dan gaat hij veel vaker dan tweemaal per jaar in de rui.

Het houden van parkieten

Als een parkiet alleen in een kooi wordt gehouden heeft hij of zij heel veel aandacht nodig. Het is beter om er twee of meer te houden want parkieten zijn echte groepsdieren. Het beste is ook een om een even aantal te houden en dat mogen gerust twee mannetjes of twee vrouwtjes zijn. Als de twee parkieten elkaar lief vinden gaan ze vaak snavelen. Snavelen is een teken dat ze elkaar accepteren. De snaveltje steken dan iets in elkaar en vaak gaat dit gepaard met elkaar voeren.

Parkieten in de kooi

Parkieten in de kooi

Mocht je een parkiet willen gaan kopen, dan kun je het beste op het volgende letten:

 • Zijn de ogen helder en niet met bloed doorlopen?
 • Is de ademhaling rustig en niet te snel?
 • Is het verenkleed mooi glanzend en niet mat?
 • Zijn er geen kale plekken in het verenkleed?
 • Er mogen geen slagpennen of andere veren ontbreken.
 • Is de snavel goed van vorm?
 • Is de cloaca (het achterwerk) zuiver en zit er geen vuil op?
 • Staan de twee tenen naar voor en de andere twee naar achter?

Bijzonderheden, rare feiten, rariteiten en trivia over de parkiet

 • De parkiet schudt met de kopje (net als of hij ja knikt) als hij of zij blij is en het erg naar zijn zin heeft.
 • Parkieten geeuwen ook en net zo als bij ons is het als er één begint, de anderen ook gaan geeuwen.
 • Onze parkieten moeten ook wel eens niezen en zo worden de neusgaten gereinigd.
 • De parkieten zijn dol op speelgoed en klimgerei en dit is noodzakelijk voor de broodnodige beweging.
 • Veel mensen denken dat een popje minder tam wordt dan een mannetje, maar dat is niet waar.

Vragen over de parkiet

Hoe noemen we een vrouwtjesparkiet ook wel?
– Een vrouwtjesparkiet noemen ook wel een ‘popje’.

Kan een parkiet niezen en geeuwen?
– Jazeker, een parkiet niest om zijn neusgaten te reinigen en geeuwt als hij of zij moe is.

Wat is snavelen?
– Snavelen is een teken dat de parkieten elkaar accepteren. De snaveltje steken dan iets in elkaar en vaak gaat dit gepaard met elkaar voeren.

Dierenpaspoort van de Grasparkiet

Nederlandse naam: Grasparkiet
Engelse naam: Budgerigar
Wetenschappelijke naam (Latijnse naam): Melopsittacus undulatus
Voedsel:
In het wild: Vruchten en zaden van steppengrassen.
Binnen: Een volledig zaadmengsel. Daarnaast aanvullend eivoer, grit en maagkiezel.
Komt wild voor in: Australië
Lengte: 19 centimeter
Gewicht: rond de 40 gram
Spanwijdte: 27 centimeter
Vleugellengte: 9 centimeter
Staartlengte: 10 centimeter

Bronnen:
Wikipedia
Grasparkiet Uden