Onze dieren: de cavia

Ook bij ons op de kinderboerderij lopen een aantal cavia’s rond. De cavia, of ook wel het Guinees biggetje genoemd, is een geslacht van kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie van Caviidae. Het aardige is dat het geen varkentjes zijn en ze komen ook niet uit Guinea, want dat ligt aan de andere kant van de andere kant van de Grote Oceaan.

Cavia's op de kinderboerderij De KRaal

Één van de cavia’s van De Kraal

De cavia als lekker hapje

We kennen de cavia al ruim 9.000 jaar. De bewoners uit het Andesgebied in Peru en omgeving gebruikten de wilde cavia toen al voor een heerlijk maaltje vlees. Cavia’s zijn ook nu nog in bijvoorbeeld in Peru, Bolivia en Ecuador nog steeds een belangrijk voedseldier. De diertjes wonen gewoon in huis en krijgen de etensrestjes van het gezin te eten. Onder de naam Cuy (spreek je uit als koei) worden ze geroosterd en opgegeten. De snack Cuy wordt ook op de markt gekocht en is een lekkernij zoals de oliebol voor ons. Cavia’s vormen soms ook nog het hoofdmenu op sommige trouwfeesten in Peru, met een lekker aardappeltje en wat boontjes. De foto’s van een hapje cavia mag je zelf opzoeken, dat ziet er niet erg gezellig uit.

De magische krachten van de cavia

Ook hadden de cavia’s een belangrijke rol bij om mensen beter te maken omdat men dacht dat ze de boze geesten konden opvangen. De medicijnman in die tijd, een soort dokter, ging met de cavia over het lichaam van de zieke patiënt. Daarna slachtte hij de cavia en kin hij zien aan de ingewanden van de cavia wat er mis was met de patiënt.

De cavia wordt huisdier

Zo’n 3.000 jaar geleden maakten de voorlopers van de Inca’s van de cavia een huisdier, dat heet met een mooi woord domesticeren of domesticatie. Ze waren niet alleen in huis voor de gezelligheid, maar vooral bedoeld als maaltijd. De Spaanse ontdekkingsreizigers namen in de vijftiende eeuw na christus de cavia op de boot mee terug naar Europa. In Europa werden ze al snel populair als bijzonder en exotisch huisdier waarmee je kon pronken. Zo had Koningin Elizabeth I in de van Engeland in de zestiende eeuw een cavia als huisdier.

De cavia is een leuk huisdier

De cavia is een leuk huisdier

Het gedrag van onze huiscavia

De cavia is een lief en zachtaardig beestje en daarom heel populair als huisdier. Zijn rustige gedrag maakt het schattige diertje zeer geschikt om ook door wat oudere kinderen te worden verzorgd, natuurlijk wel met een beetje toezicht van een volwassene.

In de Andes leefden de cavia’s al in groepen leven en daarom moeten ze in paartjes of met meerdere tegelijk gehouden worden, anders worden ze erg ongelukkig. Een groep cavia’s kan bestaan uit een mannetje, het beertje, en een aantal vrouwtjes, de zeugjes. Soms kunnen gecastreerde mannetjes ook bij elkaar leven, maar, verbaas je niet, die maken sneller onderling ruzie.

Het gedrag van een cavia in de wilde natuur is vooral zichtbaar in de ochtend- en avondschemering. Dat is het moment wanneer de dieren met elkaar communiceren. Als huisdier zijn ze ook overdag lekker actief. De geluiden die cavia’s maken, spelen een belangrijke rol in hun sociale gedrag. Ze fluiten om aandacht te trekken, ze maken zachte piepjes om met elkaar te babbelen en het ‘brrr’-geluid is te horen bij cavia’s die elkaar proberen te versieren of intimideren.

Cavia’s kunnen ook schrikachtig zijn en wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze gaan ons herkennen als we vaak met ze bezig aan onze de stem en onze geur. Met een beetje geduld, liefde en inspanning gaat een cavia je vertrouwen en zich aan je hechten. Het woord een heerlijk vriendje of vriendinnetje.

Vragen over de cavia

Waar komen de cavia’s oorspronkelijk vandaan
– De eerste ons bekende cavia’s kennen we al van zo’n 9.000 jaar gelden toen zij in Zuid-Amerika in de Andes dienst deden als maaltijd voor de indianen

Wat is een andere naam voor een cavia?
– Een andere naam voor een cavia is een Guinees biggetje

Hoe noemen een mannetjescavia ook en hoe noemen we een vrouwtjescavia ook?
– Een mannetjescavia noemen we een beertje en een vrouwtjescavia een zeugje

Bronnen:
Wikipedia
De Sophia Vereniging over de cavia’s