Jonge dieren op de kinderboerderij in 2014

 Slapende schapenlammeren

Slapende schapenlammeren

Het voorjaar komt er al bijna weer aan, de tijd waarin veel jonge dieren op de kinderboerderij geboren worden!
Ook op de kinderboerderij is de ‘lammertijd’ weer begonnen. Dit jaar verwachten we jongen van de schapen, melkgeiten en dwerggeiten en als het goed is worden er ook twee veulentjes geboren.

In september is de ram (het mannetjesschaap) bij de ooien (de vrouwtjesschapen) gezet. De ram krijgt dan een tuig om waar we een dekblok aan vast kunnen maken. Een dekblok is gemaakt van een soort wasco-krijt en is er in het geel, blauw, rood en groen. Op dag één maken we het gele blok vast aan het dektuig. Het gele blok blijft 21 dagen zitten, zolang duurt namelijk de cyclus van een schaap. Wanneer de ram de ooi dekt, krijgt ze een gele vlek op de achterkant van haar rug. Na 21 dagen wordt het gele blok er vanaf gehaald en maken we het groene blok aan het tuig vast. Als de ooi niet goed gedekt is of de dekking is niet gelukt, zal de achterkant van haar rug groen worden als de ram haar opnieuw dekt. Daarna volgen eventueel het rode en dan het blauwe blok. Deze volgorde van kleuren wordt aangehouden omdat de kleuren zo van licht naar donker gaan. Wanneer je eerst bijvoorbeeld het blauwe blok gebruikt en dan het gele, zie je de gele kleur (licht) niet goed op het blauwe (donker).

Na ongeveer 145 dagen worden de lammeren geboren. Een schaap krijgt gemiddeld 1 tot 3 lammeren. Op de kinderboerderij hebben we al twee keer een vijfling gehad! De ooi heeft dan vaak niet genoeg melk voor alle lammeren, dus worden deze lammeren met de fles bijgevoerd.

In februari zijn de eerste lammeren van 2014 geboren, komen jullie ook op kraamvisite?

 

Update 26-03-2014

Inmiddels hebben alle schapen en dwerggeiten lammetjes gekregen en is het nu nog wachten op de melkgeiten. Vorige week zijn er kuikentjes uit het ei gekropen! In de activiteitenruimte stond een broedmachine, waarin wij eieren hebben gelegd. In de broedmachine is het altijd lekker warm, om precies te zijn 37,4 graden. Ook draait de broedmachine zelf, de eieren een aantal keer per dag om. Dat doet de moederkip namelijk ook als zij haar eieren uitbroed. Na 18 dagen leggen we de eieren onderin de broedmachine, in de zogenaamde uitkomstla. Ook zorgen we dat het iets vochtiger wordt in de machine, zodat de schaal van de eieren makkelijker open te maken is door de kuikentjes. Kuikentjes hebben namelijk een “eiertand”, bovenop hun snaveltje zitten. Met die tand “tikt” het kuikentje de schaal kapot. Na enkele dagen verdwijnd de eiertand weer.

Kuikentjes, net een dag oud.

Kuikentjes, net een dag oud.