Het Kralingse Bos

Het Kralingse Bos

Het Kralingse Bos

Het Kralingse Bos, waar onze kinderboerderij De Kraal zich bevindt, is een bos in de gemeente Rotterdam, in de wijk Kralingen. Kenmerkend voor het Kralingse Bos is de ligging om de Kralingse Plas. Het gebied is ongeveer 200 hectare groot en wordt begrensd door de Kralingse Plaslaan, de Kralingseweg, de Bosdreef en de Boszoom. De helft van de oppervlakte bestaat uit water, de andere helft uit bos en grasland. Langs de plas liggen enkele horecagelegenheden en twee molens. Er is een zeilhaven en rond het Lange Pad bevinden zich atletiekvelden. Het recreatiestrand wordt ’s zomers druk bezocht. In het bos bevindt zich een hertenkamp, een pannenkoekenhuis, een kinderboerderij, een golfbaan en een trimbaan. Het Kralingse Bos is sinds 1948 het toneel van het Concours Hippique Internationale Officiel (CHIO).

De geschiedenis van het Kralingse Bos

De directeur Gemeentewerken, G.J. de Jongh, ontwerpt in het begin van de 20e eeuw een plan voor een bos of stadspark langs de Noorderplas, zoals de Kralingse Plas in die tijd wordt genoemd. De oorspronkelijke naam van het park is de Kralinger Hout. In 1911 wordt het plan door de gemeenteraad aangenomen. Men zal de polders ophogen met slib en baggerspecie die men over zal hebben van het graven van de Waalhaven.

Paddestoel in het Kralingse bos

Paddestoel in het Kralingse bos

Omdat de aanleg van de haven door de Eerste Wereldoorlog vertraging oploopt, duurt het even voordat de plannen van de grond komen. In 1921 maakt de architect Marinus Jan Granpré Molière een nieuw ontwerp. Vanaf 1928 is de grond dan eindelijk voldoende opgehoogd, en begint men met het planten van speciaal in Noord-Brabant gekweekte eiken. De Rotterdamse schooljeugd wordt hierbij ingezet op speciale boomplantdagen. In de jaren 30 van de 20e eeuw worden er in het kader van de werkverschaffing ook werklozen ingezet bij de aanleg en beplanting. Een groot deel van deze bomen wordt tijdens de hongerwinter opgestookt in de kachel. Het vele puin, afkomstig uit het centrum van de gebombardeerde stad, wordt gedumpt in de zuidelijke hoek van de Plas. Zo ontstaat een groep kleine eilanden, die ten behoeve van wandelaars worden verbonden met een reeks loopbruggen. In 1953 wordt het Kralingse Bos dan eindelijk officieel geopend. Het bos verwerft grote bekendheid in de zomer van 1970 vanwege het Holland Pop Festival, het ‘Europese antwoord op Woodstock’. Bands die optreden zijn onder meer Pink Floyd, The Byrds, Santana, en Jefferson Airplane. In totaal zijn er meer dan 100.000 bezoekers.

Bron: Wikipedia