Onze dieren: de melkgeit

Oorsprong van de melkgeit

De melkgeit is te vinden in verschillende soorten. Een melkgeit wordt zo genoemd wanneer ze er voor gefokt is om melk te produceren. Geiten kunnen ook gefokt worden om vlees te produceren, zoals de Boergeit (of Boerbok).

In het begin van de 20ste eeuw deden vele families nog beroep op de melkgeit om ze iedere ochtend van hun verse kopje melk te voorzien. Omdat in die tijd een koe voor vele mensen nog onbetaalbaar was, werd gekozen voor een goedkoop alternatief, namelijk een melkgeit. De melkgeit werd dan ook al gauw de ‘armeluis-koe’ genoemd. In de tweede helft van de 20ste eeuw zien we dan een geleidelijke overgang van de melkgeit naar de melkkoe en wordt de geit niet langer als melkvee gehouden, maar eerder als een soort van huisdier.

Toggenburger-geit, de melkgeit

Toggenburger-geit

 

Melkgeiten op de kinderboerderij

Op de Kraal zijn er Witte melkgeiten, Bonte melkgeiten en Toggenburgers. Vooral de Witte melkgeiten en Bonte melkgeiten (zwartbont of bruinbont) staan er om bekend dat ze veel melk kunnen produceren. Ze kunnen wel drie tot vijf liter melk per dag geven. Boeren die geitenmelk leveren aan de fabriek of zelf kaas maken, hebben vaak deze Witte of Bonte geiten. De Toggenburger is een rustige, sobere geit die ook nog aardig wat melk kan geven, zo’n 3 liter per dag. De Toggenburger is grijsbruin van kleur, met een wit “masker” en witte poten maar ook een wit randje om de oren en de staart. Met de juiste voeding, de perfecte leefomstandigheden en de nodige zorg kan een gezonde geit om en bij de 900 kilogram geitenmelk per jaar produceren.

 

Wist u dat deze geiten pas melk gaan geven wanneer ze lammeren krijgen? Wanneer de lammeren drie tot vier maanden oud genoeg zijn en kunnen verhuizen, stopt langzaam de melkproductie van de geit.

Lees HIER>>> meer over melkgeiten.

Boerbok (Wikipedia)

Boerbok (Wikipedia)