Een verhaal: De kip met de gouden eieren

De beroemde Griekse dichter Aisopos, die leefde van 620 tot 560 voor Christus, is de man die het verhaal van de kip met de gouden eieren heeft bedacht. Zijn verhaal ging eigenlijk over een gans en niet over een kip. Maar dat maakt niet zoveel uit, waarschijnlijk vonden sommige mensen op een gegeven moment het verhaal leuker met een kip in de hoofdrol. De kern en de moraal van het verhaal is dat hebzucht niet loont! In het kort gaat het verhaal zo ongeveer zo:

De gans of de kip met de gouden eierenDe gans of de kip met de gouden eieren

Op een mooie dag wandelt een hele arme boer over zijn land. De beste brave boer heeft heel veel problemen. Maar dan, maar dan ziet hij opeens iets heel erg moois glinsteren. Het boertje wandelt naar de glinstering en dd mooie glinstering komt uit het nest van zijn lievelingsgans (voor ons vanaf nu dus kip). In het nest van deze kip ziet hij een prachtig mooi ei liggen. Eigenlijk wil hij het ei weggooien, maar hij besluit dit wonderlijke ding toch maar mee naar huis te nemen om het eens heel goed te gaan bestuderen. En wat blijk: het ei is van zuiver goud! De boer kan zijn ogen niet geloven. Zijn verbazing wordt nog veel groter wanneer hij de volgende dag weer naar het nest loopt en ziet dat er weer zo’n mooi gouden eitje in ligt. En iedere dag als hij wakker wordt rent hij, zo hard hij kan, naar het nest en steeds weer vindt hij een gouden ei.

Hebzucht loont niet!

Het is allemaal te mooi om waar te zijn. Maar ons boertje vindt het steeds moeilijker om te wachten tot een volgende dag. Hij wil zo graag meer en meer gouden eitjes. Zij hebzucht kent geen grenzen. Hij besluit dan ook de kip te slachten om alle gouden eieren er in één keer, allemaal tegelijk, er uit te halen. Maar als hij het lieve kipje opensnijdt is er geen enkel gouden ei te zien of te bespeuren. De kip is dood en overleden en het boertje zal ook nooit meer een ander gouden ei vinden, waar hij ook zoekt. Hij heeft de kip die hem al die tijd de gouden eieren leverde zijn nek om gedraaid. Hij heeft de kip (of de gans) met de gouden eieren geslacht!