De Dierverzorger Drie Daagse; een groot succes!

Op woensdag 30 april, donderdag 1 mei en vrijdag 2 mei is er op de kinderboerderij een Dierverzorger Drie Daagse gehouden.

 

Kinderen tot en met twaalf jaar konden zich inschrijven om drie ochtenden op de kinderboerderij mee te helpen bij het voeren en verzorgen van de dieren. De inschrijflijst was al snel vol en dat betekende dat de eerste ochtend 20 kinderen op de kinderboerderij waren om de dierverzorgers te komen helpen.

 

Van te voren waren de kinderen al ingedeeld in groepjes, zodat er vier groepjes waren die ieder met een dierverzorger of een stagiaire een diersoort gingen voeren. De jongste kinderen, van vier en vijf jaar oud, begonnen bij de kleine dieren. Zij gingen op pad om de konijnen te voorzien van een verse pluk hooi en schoon water. De andere kinderen voerden in groepjes de kippen, de dwerggeiten en de schapen. Dit was voor sommige al een spannende ervaring, want als schapen trek hebben, zijn ze erg druk!

Daarna kregen de kinderen wat te drinken en een lekkere koek. Ook in het tweede gedeelte van de ochtend gingen ze weer in groepjes uiteen. De jongsten gingen een rondje over de boerderij om alle dieren eens van dichtbij te bekijken. Natuurlijk mochten ze ook alle dieren aaien. De oudste kinderen kregen een ander project. Naast de wilgentunnel bij de kippenren was nog een strook grond waar niks stond. Eén van de dierenverzorgers had de dag ervoor verschillende grassoorten, kruiden en bloemen gekocht die geplant moesten worden. De kinderen mochten zelf bepalen waar wat kwam, maar voordat er ook daadwerkelijk gegraven werd, moesten eerst de kaartjes gelezen worden die bij de plantjes hoorden! Toen bleek dat de bloeiende klimop niet vooraan kon komen te staan, omdat je dan de rest van de plantjes niet meer zag. Nadat alles opnieuw een plek had gekregen, werden er gaten gegraven en werden de plantjes in de grond gezet. Daarna nog een gieter water erbij en klaar!

Planten, grassen en kruiden werden in de grond gezet.

Planten, grassen en kruiden werden in de grond gezet.

De andere twee groepjes gingen schoonmaken, want dat hoort er natuurlijk ook bij. Het ene groepje ging het hok van de kuikens schoonmaken en het andere groepje vertrok naar het weiland. Ze vroegen zich alleen af wat ze schoon gingen maken aan het weiland. Na een uitleg dat de pony’s, ezels en koeien poepen waar ze lopen en dat waar poep ligt, er geen gras meer groeit, gingen ze hard aan de slag. Daarna mocht de koe nog geborsteld worden, wat niet alleen de kinderen maar ook koe Lieke een goed idee vond!

Koe Lieke vond het wel fijn om geborsteld te worden!

Koe Lieke vond het wel fijn om geborsteld te worden!

 

Ook de tweede dag begon weer met het voeren van de dieren. Dezelfde dieren werden gevoerd, alleen werden de groepjes gewisseld zodat iedereen een ander dier voerde dan gisteren. In het tweede deel van de ochtend mochten de oudste kinderen mee om de volière en de terraria te voeren. Er werd uitleg over de verschillende dieren gegeven en in de volière werden de nestjes van de parkieten bekeken. Ook de jongste kinderen ontkwamen niet aan het schoonmaakwerk. Al meerijdend in de kruiwagen gingen ze op weg om de konijnenhokken uit te mesten!

Op weg naar het konijnenhok.

Op weg naar het konijnenhok.

 

De derde groep had een grote klus. Zij gingen de koeienstallen uitmesten! Wat hebben die koeien toch een hoop gepoept in een nacht… De vierde groep heeft alle waterbakken van de dieren netjes schoongeborsteld en opnieuw gevuld. Daarna hebben zij ook nog meegeholpen met het schoonmaken van de konijnenhokken. De jongsten waren daar al hard aan begonnen. En het voordeel als je klein bent…. Dan kan je er veel beter bij!!

Konijnenhok schoonmaken!

Konijnenhok schoonmaken!

 

Toen brak de laatste dag alweer aan.

Nadat eerst alle dieren weer van eten en drinken waren voorzien, gingen de kinderen weer in groepjes op pad. Dit keer niet om schoon te maken, maar ze kregen uitgebreid uitleg over alle dieren op de boerderij. Wist je dat je bij konijnen nageltjes moest knippen? Maar wist je dat dat bij geiten ook gedaan wordt? Een hele leerzame ochtend dus!

Daarna werden er in het winkeltje schildersdoeken op tafel gelegd. De kinderen mochten hun lievelingsdier schilderen, of iets wat ze afgelopen dagen hadden gedaan. De mooiste kunstwerken werden gemaakt.

Mooie kunstwerken werden gemaakt!

Mooie kunstwerken werden gemaakt!

 

De kinderen hebben tijdens de drie ochtenden een hoop geleerd! Daarom hebben ze ook allemaal hun Hulp Dierverzorger Diploma gehaald.

 

Alle kinderen hebben hun diploma gehaald!

Alle kinderen hebben hun diploma gehaald!

 

Wij zijn heel trots op alle kinderen die mee hebben gedaan. Ze kenden elkaar van te voren niet, al deden er wel een aantal broertjes en zusjes mee. Iedereen was ontzettend aardig voor elkaar en iedereen werd geholpen als iets niet lukte.

Ook zijn wij heel trots op onze stagiaires die hieraan hebben meegewerkt. Zij doen allemaal een opleiding Dierverzorging, maar leren daar bijvoorbeeld niet hoe je kinderen met een activiteit begeleid. Dit was dus een mooie oefening voor ze, waar ze ook allemaal voor geslaagd zijn!

 

Ten slotte nog een email die wij ontvingen van een tevreden moeder, die we u zeker niet willen onthouden. Door dit soort reacties weten we dat we goed bezig zijn en op dit soort complimenten zijn wij dan ook erg trots!

 

Beste begeleid(st)ers en organisatie van de dierenverzorgers driedaagse, 

 

Mijn drie zoontjes hebben de vorige week met ontzettend veel plezier aan jullie dierenverzorgers-driedaagse meegedaan. Ze raken er niet over uitgepraat! Heel erg veel dank voor dit leuke initiatief en de liefdevolle begeleiding, waardoor zelfs mijn 4-jarige zoontje zich helemaal op zijn gemak voelde. Mijn oudste sprak uit dat hij hoopt dat hij deze ervaring nooit van zijn leven meer zal vergeten, en als hij een cijfer moest geven op een schaal van 0 tot 100, dan werd het een 100+!!

Dus dank voor deze leuke en leerzame ochtenden op de kinderboerderij.