De bosexpeditie van de Steensoep

image003

De bosexpeditie

image001 De bos excursie kwam tot stand dankzij de samenwerking van de Vrienden van de Kraal en de organisatie ” de steensoep”. De mensen van de Steensoep gaan ervan uit dat er genoeg voor iedereen is als we delen wat we kunnen missen. De leden van de expeditie verzamelen zich bij de picknicktafel.
De kindjes krijgen een eierdoos als schatkist voor gevonden takjes en bladeren. Aan de regel ”geen plantjes plukken”  houden alle kinderen zich.
Van de kinderboerderij, waar de dieren achter een omheining grazen, is het maar een klein stukje naar het bos. Daar waar insecten krioelen onder boomstammen en bijna alles eetbaar is.
Via het ruiterpad en langs het speenkruid lopen we dieper het bos in. De omgezaagde bomen worden door de insecten gebruikt als huis.  Een stukje verderop zitten alle kinderen onder het kleefkruid- dit kruid vormde de inspiratie voor klittenband, aldus Marianne.
Met zijn allen de heuvel oprennen en dan rolt Marianne een boomstam weg, alle kinderen pakken voorzichtig een insect naar keuze. Het kleine meisje met de tutu houdt een pissebed in haar handje.
Na het verdwalen in het houtendoolhof moet iedereen plassen. Terug op de kinderboerderij worden de gevonden schatten bekeken en de insecten vrijgelaten. Ook staat er epopcornen grote pan met popcorn klaar, waar ook de pauwen blij mee zijn.
Het was een lieve en leerzame middag, zo weet ik nu hoe je van honderd paardenbloemen jam kan maken.

Zita