Onze dieren: de Shetland-pony

Foto550-T7NILAB4

Oorsprong van de Shetlandpony

De Shetland-pony is afkomstig van de Shetland eilanden, tweehonderd kilometer ten noorden van Schotland, maar is intussen ook al ruim honderd jaar in Nederland aanwezig en heeft in ons land een grote opgang gemaakt. De Shetland-pony behoort tot de kleinste paardenrassen; de maximum stokmaat is 1.07m. Het is ook één van de oudste paardenrassen.
Onze Shetland-pony’s hebben geen stamboom, dat wil zeggen dat we niet precies weten wie de ouders (en opa’s en oma’s) zijn van de pony’s. We hebben gekozen voor deze pony’s omdat ze klein van formaat zijn en kinderen op ooghoogte contact met ze kunnen maken. Ze komen regelmatig naar het hek toe om geaaid te worden, of om te kijken of er nog een worteltje te halen valt.

Een mannetjes pony wordt een hengst genoemd, een vrouwtjes pony een merrie en een jong een veulentje. Dit is dus bij paarden, pony’s en ezels hetzelfde! Wanneer een hengst gecastreerd is wordt hij een “ruin” genoemd.

Het is voor de sterke shetlandpony mogelijk om op een verharde weg lasten te trekken die wel twee maal zo groot zijn als zijn eigen gewicht. Omdat hij gezien wordt als een van de sterkste pony’s en paarden ter wereld, denken veel mensen dat een shetlander ook grote lasten kan dragen. In werkelijkheid kan een shetlander slechts maximaal twintig procent van zijn eigen gewicht dragen omdat de pony anders op den duur last krijgt van de gewrichten in zijn rug en hij vrijwel onbruikbaar wordt om op te rijden, hoe jong of oud hij ook is. Niet alleen het gewicht van de ruiter is van belang maar ook zijn lengte; als de ruiter te lang is, brengt deze de pony uit zijn balans. Shetlanders zijn naast handzame pony’s voor het rijden onder het zadel ook goede tuigpony’s.

 

Shetlandpony’s op de kinderboerderij

Op de Kraal hebben we expres wat kleinere pony’s uitgezocht, zodat er niet op gereden kan worden. Wanneer we een grote activiteit hebben, komen er af en toe grote pony’s waar kinderen een rondje op kunnen rijden.

Op de kinderboerderij zijn er twee Shetland-pony’s, het zijn namelijk kuddedieren en hebben graag gezelschap van andere pony’s. De pony’s heten Nona (merrie) en Evi (merrie). Wist je dat Nona de moeder is van Evi?

 

Via deze link kunt u nog meer te weten komen over de Shetland-pony:

http://www.shetlandponystamboek.nl/